Uređenje Bunice

Uklanja se opasnost? Krenuli radovi na Bunici

Na sjednici Gradskog vijeća odobrena je preraspodjela novčanih sredstava za uređenje Bunice.
Vijesti / Flash | 01. 06. 2023. u 13:20 A. Zadro | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Krenuli su radovi na Bunici, na mjestu gdje je nedavno, srećom spašen mladi život.

Na Facebook grupi Bunica, objavljen je post kako su krenuli radovi.

Inače, Grad je na ovom jestu gdje je ranije bio most, postavio betonske blokove. Betonski blokovi su šuplji i na taj način su umjetno napravljene svije smrtno opasne pojave a tekućoj vodi - "Sifon" i "Cjedilo".

Problem šuplji betonski blokovi

Goran Mitrić iz Interventne službe spašavanja Mostar kada je objavljena vijest o spašavanju mladića, rekao je kako je spriječena velika tragedija.

''Voda u pokretu ima tri osnovne karakteristike. Ona je moćna, neumoljiva i predvidiva. Moćna je jer ima ogromnu snagu i odnos snage i brzine je exponencijalan, ako se brza udvostruči, snaga se poveća 4 puta. Neumoljiva je jer djeluje na sve što joj je na putu i neće prestati. Predvidljivost tekuće vode je jedino što nam ide u korist, ali moramo znati kako se voda ponaša i to iskoristiti'', kazao je tada Mitrić.

Ovde je rijeka pregrađena sa betonskim blokovima koji su šuplji, pojasnio je Mitrić, na taj način je vještački napravljeno dvije smrtno opasne pojave na tekućoj vodi - "Sifon" i "Cjedilo".

''Tekuća voda je dinamična sredina i zavisi od količine vode, odnosno vodostaja. Ako je nešto bezopasno na ljetnom nivou vode, na metar povišenom vodostaju pravi smrtno opasne prepreke. Ovaj dječak je imao puno sreće, isto tako i momci koji su ga spasili, kapu skidam na hrabrosti. Ali mogla je biti i velika tragedija'', naveo je tada Mitrić. 

Inače, ovdje je prije stajao most, koji se u međuvremenu uništio, nakon čega se stavljaju kameni betonski blokovi, koje tijekom bujičnih sezona većinom unište i prije početka sezone kupanja vraćaju.

Foto: CIDOM / Bunica 20.4.2008.

Sigurnost lokaliteta

Tada je majka koja je objavila Facebook post napisala ''Bunica je prelijepa, iako ruku na srce ni nalik onoj od prije, al' i dalje ima nešto posebno za sve nas. Jučer je bio sretan kraj, potrudimo se da i svaki naredni bude takav'', navodi se u postu u kojem se upozorava da prelaz preko bazena nema mosta, betonski blokovi se sa strana sklone zimi, no trebali bi se i ponovo staviti. Majka je u postu pozvala sve da osiguraju ovo mjesto.

U međuvremenu nam se javila i majka autorice videa, s nadom da će potaknuti ljude da se dobro čuvaju na ovom lokalitetu.

Inicijativa za zahvalnice

Podsjetimo, na posljednjoj sjednici Gradu Mostaru upućena je inicijativa iz Gradskog vijeća Grada Mostara da se mladićima koji su spasili dječaka od utapanja na kupalištu Bunica dodijeli službena zahvalnica grada.

Inače, jučer je na sjednici Gradskog vijeća odobrena preraspodjela novčanih sredstava za uređenje Bunice.

200.000KM za uređenje

''Odobrena je preraspodjela novčanih sredstava za uređenje Bunice planiranih na poziciji Održavanje cesta od vinjeta ekonomski kod 613724, funkcijski kod 0621, organizacijski kod 08/02 i fond 225 koja je planirana u iznosu od 200.000,00 KM umanjuje se za iznos od 200.000,00 KM i sada iznosi 0,00 KM. Planira se nova pozicija u Grant za uređenje Bunice ekonomski kod 615721- Kapitalni grant međunarodnim organizacijama, fukcijski kod 0621, organizacijski kod 08/02, fond 555 koja je planirana u iznosu od 200.000,00 KM'', navodi se u dokumentima s posljednje sjednice.

Podsjetimo, ovaj prostor će se revitalizirati u pomoć projekta ''Mostar - prostori koji pokreću''.

U dokumentima sa sjednice Gradskog vijeća se navodi:

'' 'Prostori koji pokreću' je projekt koji ima za cilj unaprijediti sadržaje i korištenje javnih prostora u Mostaru.

Projekt će dodijeliti sredstva za financiranje infrastrukturnih projekata u javnom prostoru u iznosu od 400.000,00 KM. Nositelj projekta je People in Need (PIN), češka neprofitna, nevladina organizacija. Projekt financira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

S obzirom da je Grad Mostar dio ovog projekta, a PIN će provoditi radove na uređenju Bunice potrebno je uvesti novu stavku u Proračun Grada Mostara pod nazivom Grant za uređenje Bunice ekonomski kod 615721, fukcijski kod 0621, organizacijski kod 08/02, fond 225 u iznosu od 200.000,00 KM.

Struktura Proračuna se ne mijenja samo je potrebno postojeći planirani iznos na poziciji Održavanje cesta od vinjeta ekonomski kod 613724, funkcijski kod 0621, organizacijski kod 08/02, fond 225 koji je planiran u iznosu od 200.000,00 KM prenamijeniti na novu stavku''.

Ranije se pisalo, da ono što u okviru ove intervencije projektni tim planira uraditi jeste rekonstrukcija pješačkih mostova, uređivanje obale, osposobljavanja česmi na otvorenom, rekonstrukcija javnih toaleta, poboljšanje stanja postojeće plaže uz Bunicu, kao i uređivanje klupa. 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close